Dit is de snelste route naar geluk

Een investeerder stond bij de pier van een Zeeuws vissersdorpje toen een kleine boot met slechts één visser aanlegde aan de steiger. De boot was gevuld met een stel flinke vissen. De investeerder maakte een compliment over de kwaliteit van de vissen en vroeg hoe lang de visser erover had gedaan om ze te vangen. ‘Oh niet zo lang’, antwoordde de man. De investeerder vroeg waarom hij dan niet langer op zee was gebleven om nog meer te vangen.

De visser antwoordde dat hij nu genoeg had om te voorzien in de behoeften van zijn gezin. ‘Maar wat doe je dan de rest van de dag?’, vroeg investeerder. De visser zei: ‘Ik slaap uit, dan ga ik een beetje vissen, ik speel met mijn kinderen, ik doe een middagdutje met mijn vrouw, ‘s avonds wandel ik naar het dorp waar ik wijn drink en van muziek geniet met mijn vrienden. Ik heb een heel vol leven.’

De investeerder moest grinniken en zei: ‘Ik ben een succesvol zakenman en ik kan je helpen. Je zou veel meer kunnen gaan vissen, zodat je met de winst een grotere boot kan kopen. Met een grotere boot kan je nog veel meer vangen en met die winst kun je nog veel meer vissersboten kopen. In plaats van je vis aan particulieren verkopen, zou je direct zaken kunnen doen met een fabrikant en zo je eigen bedrijf kunnen starten. Zo houd je zelf de regie over de bewerking en de distributie van je product. Je zou dan natuurlijk wel dit dorpje moeten verlaten en verhuizen naar een grote stad als Amsterdam of Rotterdam om van daaruit je onderneming te leiden.’ De visser vroeg: ‘Hoe lang duurt dat allemaal?’.

‘Nou’, zei de investeerder, ‘zo’n vijftien tot twintig jaar’. ‘En dan?’ vroeg de visser. De investeerder moest lachen en antwoordde: ‘Nu komt het beste gedeelte. Als je aan het toppunt van je succes bent, verkoop je de hele handel, terwijl je zelf aandeelhouder blijft. Je zult steenrijk worden.’ ‘Steenrijk?’ zei de visser. ‘En dan?’

‘Dan is het tijd om met pensioen te gaan’ antwoordde de investeerder. ‘Je kunt bijvoorbeeld verhuizen naar een klein vissersdorpje waar je kunt uitslapen, een beetje vissen, wat spelen met je kinderen, een middagdutje doen met je vrouw en ‘s avonds wandelen naar het dorp waar je wijn drinkt en van muziek genieten met je vrienden.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *